tisdag 11 september 2018

”Behövs en förklaring” – siffror överraskade

FOTO: STAFFAN LÖWSTED
Från SvD
Robin Salomonsson
Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna stod för valets stora överraskningar, sett till opinionsinstitutens förhandsprognoser. Sverigedemokraternas valresultat överskattades med runt 7 procentenheter av Sentio och Yougov, som använder sig av självrekryterade paneler.
I takt med att rösterna räknades ihop stod det klart att valresultatet kommer att bli rekordjämnt: under måndagen skilde det bara tiondelar mellan de rödgröna och alliansen.

Men det stod också klart att valet bjöd på få stora förändringar jämfört med de dagliga opinionsundersökningarna som presenterats innan valet.

– Generellt sett tycker jag att många opinionsmätningar gav en ganska korrekt bild av läget, säger Johan Martinsson, lektor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

När valresultaten kom, utkristalliserades dock två överraskningar jämfört opinionsundersökningarna: Socialdemokraterna fick fler röster än väntat och Sverigedemokraterna fick färre.

Socialdemokraterna låg stadigt mellan 25 och 26 procent i många förhandsundersökningar men hade på måndagen 28,4 procent av rösterna. Ett historiskt uselt resultat men som ändå firades på partiets valvaka under söndagen.

– Det är inte varje val ett parti kan fira att de har fått det sämsta resultatet någonsin, men så blev det, säger Martinsson.

Även Sifos opinionschef Toivo Sjörén menar att Socialdemokraterna bjöd på den största överraskningen. Han pekar på en stark slutspurt i valkampanjen, samt att partiet även lyckats vinna röster från Vänsterpartiet och Miljöpartiet som några möjliga förklaringar.

– Socialdemokraterna har inte tagit de här rösterna över blockgränsen. I förhållande till mätningarna måste man ha lyckats väl med att ta väljare från V och MP, säger han.

Sifo gör bland annat undersökningar för SvD.

Men även Sverigedemokraterna, som historiskt sett har varit svåra att bedöma, överraskade. Inför förra valet underskattades Sverigedemokraterna i opinionsundersökningarna men i år var partiet snarare överskattat. SD spåddes av opinionsinstituten Yougov och Sentio, som använder sig av självrekryterade webb-paneler, få runt 24 procent av rösterna – en siffra som var betydlig högre än flera andra opinionsinstitut och även valresultatet på 17,6 procent.

– Ska dessa opinionsinstitut behålla sin trovärdighet behöver de ha en förklaring till det här, säger Johan Martinsson.

Varför är Sverigedemokraterna så svåra att förutspå?

– Tidigare har grundtanken varit att SD-väljare inte velat uppge sina sympatier ens i en anonym undersökning. Det har funnits en skamfaktor, säger han. ▪