måndag 1 juni 2020

Statistikfrämjandets Nyhetsbrev juni 2020

  • Webinar om Machine Learning och statistikämnets framtid den 10/6 
  • Här är filmen från webinaret om AI med Olle Häggström 
  • Årets Statistikfrämjare: Anders Nordgaard! 
  • Nu är medlemsavierna på väg! 
  • FENStatS skapar arbetsgrupp kring COVID-19 
  • Styrelsen önskar glad sommar!

Webinar om Machine Learning och statistikämnets framtid den 10/6
Mattias Villani är professor vid Stockholms universitet och Linköpings universitet. Han utvecklar beräkningseffektiva bayesianska metoder för inferens, prediktion och beslutsfattande med flexibla sannolikhetsmodeller med fokus på maskininlärning, transport, neuroimaging, ekonometri och robotik.
Under en timmes tid kommer han att delge sina tankar kring detta ämne i ett webinar för Statistikfrämjandets medlemmar. Missa inte det!

Statistikämnets framtid - dags att lämna gamla hjulspår?

Nya datadrivna vetenskaper som maskininlärning tar allt större utrymme och statistikämnets framtid är osäker.
Mattias Villani har under senare år forskat och undervisat i gränslandet mellan statistik och maskininlärning, och kommer i detta webinar att dela med sig av sina erfarenheter.
Större delar av föredraget kommer handla om vad Mattias upplever som nödvändiga förändringar av statistikämnet, med fokus på utbildning.

Anmäl mig!
Här är filmen från webinaret om AI med Olle Häggström
Missade du webinaret om AI med Olle Häggström som genomfördes tidigare i veckan?
Ingen fara! Webinaret spelades in, så du kan titta på det när det passar dig.

Under webinaret pratade Olle om utmaningarna kring att skapa AI utifrån ett statistiskt perspektiv. Han berörde även utmaningarna med att skapa AI som inte tar över världen, och hur ett sådant arbete skulle kunna gå till.
Däremot är osäkerheten fortsatt stor huruvida vi någonsin kommer lyckas skapa en AI med generell intelligens, som på sätt och vis blir självmedveten, och när det i sådana fall skulle kunna ske. Hör hela Olles svar i webinaret nedan:

Du hittar webinaret här!Det finns även på Statistikfrämjandets hemsida, så du enkelt kan hitta det även framöver!
Årets Statistikfrämjare: Anders Nordgaard!
Under årsmötet i slutet av mars korades Anders Nordgaard till Årets Statistikfrämjare!

Motiveringen lyder:
"Personen är hedersdoktor vid Lunds universitet, och belönas med Årets Statistikfrämjare för sitt idoga arbete med att föra ut statistiska metoder och statistiskt tankesätt inom forensisk bevisvärdering.

Personen ger utbildning vid Sveriges domstolar och andra myndigheter  där han gör stora insatser för att utbilda myndigheter i statistik.

Personen har utvecklat bevisvärderingsmetoder och bevisvärderingsskalor som numera är standardverktyg vid nationellt forensiskt centrum (NFC) där hen arbetar, och metoderna har fått stort internationellt intresse."

Vi önskar Anders stort grattis till en välförtjänt utnämning!

Planen var att Anders skulle hålla ett föredrag under årsmöteskonferensen, men då denna skjuts på framtiden till följd av Corona, så får vi ge oss till tåls med att lyssna till honom.

Årets Statistikfrämjare delas årligen ut till:
En eller flera personer, verksamma i eller anknutna till Sverige, som gjort en slagkraftig insats på statistikområdet som under det senaste året givet publik uppmärksamhet. Insatsen kan bestå av en innovativ metod, en smart analys eller på ett framgångsrikt sätt ha utmanat en etablerad sanning.
Nu är medlemsavierna på väg!
Efter att medlemsavgiften fastställdes på årsmötet skedde en del administrativt arbete för att få till samordningen av medlemsregistren och aviutskick för medlemmar i Statistikfrämjandet, Cramérsällskapet, FMS och Surveyföreningen. 

Detta arbete är nu klart, och avierna är på väg att skickas ut och beräknas landa i era brevlådor under nästa vecka.

Är du medlem i någon av dessa tre underföreningar kommer nu din avi att komma i samma kuvert som avin för Statistikfrämjandet, så att du enkelt kan betala dina medlemsavgifter på samma gång. 

Observera att du måste vara medlem i Svenska statistikfrämjandet för att även kunna vara medlem i någon av dessa tre.

Varmt välkommen till ett spännande, och på många sätt annorlunda verksamhetsår!
FENStatS skapar arbetsgrupp kring COVID-19
Den Europeiska samarbetsorganisationen FENStatS på Sveriges initiativ formerat en arbetsgrupp pga COVID19-situationen.

Syftet är att arbeta för större data- och statistikflöde och ökad jämförbarhet av statistik mellan länder, organisationer och direkt berörda statistiker.

De allra flesta av Europas nationella statistikorganisationer deltar med representanter. Från Svenska statistikfrämjandet deltar Hans Alberg, medlem i styrelsen och ordförande i föreningen Industriell Statistik.
Styrelsen önskar glad sommar!
Med varmare väder i antågande vill styrelsen passa på att önska alla en riktigt trevlig sommar! Trots Corona kommer vi säkert kunna njuta av varma sommardagar, och en skön Hemester detta år!

Kanske ges möjlighet till att läsa och förkovra dig, och utifrån våra webinar fundera på hur statistiken kan bidra till samhällets utveckling på ett positivt sätt. Det finns onekligen många utmaningar där våra kunskaper skulle kunna bidra på ett värdefullt sätt!

Har du tankar eller idéer på vad du tycker styrelsen bör ta upp? Skicka ett mail till ordforande@statistikframjandet.se eller sekreterare@statistikframjandet.se

Väl mött i höst önskar Styrelsen!

Svenska Statistikfrämjandet
         
sekrfram@gmail.com     www.statistikframjandet.se