måndag 11 maj 2020

Statistikfrämjandet - Nyhetsbrev april 2020


  • Ordföranden har ordet
  • Årsmöteshandlingar
  • Webinar om AI den 27/5 kl. 14-15
  • Webinar om Statistikämnets framtid den 10/6 kl. 11-12
  • Samordning av medlemsregister
  • Nya styrelsen är redan i full gång!

Ordföranden har ordet
Det finns en gammal kinesisk förbannelse som lyder: ”Må du leva i intressanta tider” och om något lever vi nu i en tid som är både intressant och utmanande, för såväl individer som företag och organisationer.

I dessa tider, när grafer presenteras som visar på än det ena och än det andra, är vår roll som statistiker viktigare än någonsin. Det är vi som besitter kunskaperna som krävs för att göra den framtagna statistiken begriplig; det är vi som kan förklara vilka statistikvärden som är jämförbara, och framför allt är det vi som kan hjälpa våra beslutsfattare med att ta fram relevanta beslutsunderlag.

Detta gäller givetvis inte bara den statistik som tas fram kring Covid-19, även om det just nu ligger ett stort fokus på just det. Vi bör dock vara beredda på att kunna ta fram och tolka data och statistik för att kunna hantera krisens efterverkningar. Vi kommer att få se utmaningar inom flera olika samhällssektorer innan världen återgår till ett mer normalt läge. Ekonomin har redan bromsat in kraftigt på olika håll, arbetslösheten har skjutit i höjden och kommer sannolikt att fortsätta stiga, och vi bygger samtidigt upp en vårdskuld eftersom vi skjuter icke-kritiska vårdbehov på framtiden. Statistiker kommer att vara högt efterfrågade när det gäller att tolka data och statistik som ligger till grund för de beslut som krävs för att hantera dessa utmaningar.

Som ordförande för Svenska statistikfrämjandet, Sveriges största sammanslutning av statistiker och statistikvänner, är det därför med stor tillit till vår förmåga som jag uppmanar alla att ta detta ansvar och nu, mer än någonsin tidigare, se till att våra kunskaper kommer samhället till gagn.

//Joakim Malmdin
Årsmöteshandlingar
Stort tack till alla som deltog i vårt digitala årsmöte!
Vi hoppas att alla som ville kunde vara med, och att det fungerade bra för alla som deltog. Vi som genomförde mötet upplevde att det fungerade bra, även om det tog betydligt längre tid än förväntat. Vi ber om ursäkt för detta!

Protokollet är nu justerat och underskrivet, och du finner det här.
Övriga handlingar som fastställdes är:
Verksamhetsberättelsen
Resultaträkning
Balansräkning
Budget

Styrelsen vill dock tillägga att till följd av en teknisk miss redovisades att föreningen endast har en ständig medlem, detta stämmer inte, utan föreningen har inte mindre än 159 ständiga medlemmar, och det totala medlemsantalet uppgår därför till 1184 stycken. Tyvärr var protokollet redan underskrivet då felet uppdagades, så detta korrigeras endast i verksamhetsberättelsen för 2019.

Styrelsen vill även passa på att tacka avgående ledamöter, samt hälsa de nya styrelseledamöterna välkomna!

Vi ser fram emot att träffa så många av er som möjligt på konferensen som kommer att genpmföras till hösten. Vi ber dock att få återkomma om exakt tid och plats när vi vet mer hur Corona-pandemin utvecklar sig.

Stort tack!
/Styrelsen
Webinar om AI den 27/5 kl. 14-15
Olle Häggström är professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola och forskare på Institutet för framtidsstudier. Han är en av Sveriges främsta experter på AI och statistik och kommer under en timme att delge sina tankar kring detta ämne i ett webinar för Statistikfrämjandets medlemmar. Missa inte det!

AI Alignment, Embedded Agency and Decision Theory 

Following the ethically onerous message in his article "AI-utvecklingen och forskarens ansvar" in Qvintensen 1/2020, Olle Häggström was invited to speak on related matters at Statistikfrämjandet's annual meeting on March 18 this year. Due to the covid-19 crisis, the meeting was cancelled at a late stage, but now is the time to hear his talk.

The term AI had not yet been coined in the days of Alan Turing. Nevertheless, he did foresee the field, and in 1951 he famously predicted that machines would eventually become so capable as to surpass human general intelligence, in which case he suggested that "we should have to expect the machines to take control". The (small but growing) research area known as AI Alignment takes this ominous prediction as a starting point, and aims to work out how to instill the AI with goals that lead to a good outcome (for humans) despite their taking control. Attempts to solve AI Alignment lead to many intriguing philosophical and mathematical questions involving, e.g., the notion of embedded agency, and the fundamentals of decision theory.

Anmäl mig!
Webinar om Statistikämnets framtid den 10/6 kl. 11-12
Mattias Villani är professor vid Stockholms universitet och Linköpings universitet. Han utvecklar beräkningseffektiva bayesianska metoder för inferens, prediktion och beslutsfattande med flexibla sannolikhetsmodeller med fokus på maskininlärning, transport, neuroimaging, ekonometri och robotik. Under en timmes tid kommer han att delge sina tankar kring detta ämne i ett webinar för Statistikfrämjandets medlemmar. Missa inte det!

Statistikämnets framtid - dags att lämna gamla hjulspår?

Nya datadrivna vetenskaper som maskininlärning tar allt större utrymme och statistikämnets framtid är osäker.
Mattias Villani har under senare år forskat och undervisat i gränslandet mellan statistik och maskininlärning, och kommer i detta webinar att dela med sig av sina erfarenheter.
Större delar av föredraget kommer handla om vad Mattias upplever som nödvändiga förändringar av statistikämnet, med fokus på utbildning.

Anmäl mig!
Samordning av medlemsregister
Svenska statistikfrämjandet håller på att samordna våra medlemsregister tillsammans med Cramérsällskapet, Föreningen Medicinsk Statistik och Surveyföreningen.

Arbetet är i det närmaste klart, och avierna kommer att skickas ut samordnat inom kort. 

Om du vill bli medlem i någon av medlemsföreningarna så kan du själv göra det via medlemsregistret. Här kan du även uppdatera dina adressuppgifter.
Dina inloggningsuppgifter finns på den senaste medlemsavin.
Har du problem att logga in? Kontakta sekreterare Mattias Strandberg för assistans.
Nya styrelsen är redan i full gång!
Under årsmötet i mars valdes en ny styrelse för Statistikfrämjandet.

Den nya styrelsen består av:
Ordförande          Joakim Malmdin (omval)
Vice ordförande   Maria Josefsson (nyval)
Sekreterare         Mattias Strandberg (omval)
Skattmästare       Anders Haraldsson (omval)
Webbmaster        Jens Malmros (omval)
FMS                    Ida Hed Myrberg
Cramér                Jesper Rydén
Survey                 Marcus Berg
IndStat                 Hans Ahlberg

Arbetet är redan igång med såväl webinar som planering inför två konferenser till hösten. Arbetet med Statistikfrämjandets digitala kanaler är också i full gång, och förhoppningsvis kommer du få se förändringar innan året är slut.

Har du tankar eller idéer på vad du tycker styrelsen bör ta upp? Skicka ett mail till ordforande@statistikframjandet.se eller sekreterare@statistikframjandet.se
Svenska Statistikfrämjandet
         
sekreterare@statistikframjandet.se          www.statistikframjandet.se