fredag 4 december 2020

Statistikfrämjandets nyhetsbrev december 2020

  • Ordföranden har ordet
  • Årsmötet planeras till den 24/3 2021
  • Vem är Årets Statistikfrämjare?
  • ISI sammanställer information om Covid-19
  • Olle Jonsson-priset går till Adam Rönnbäck & Simon Larsson Turtola
  • Ny policy kring annonsering via Statistikfrämjandet
  • Medlemsavier för 2020
  • God Jul önskar styrelsen!


Ordföranden har ordet
Nu är det bara en månad kvar av 2020, och planeringen inför nästa år är i full gång. Vi jobbar på flera olika webinar, årsmöte och så klart en konferens till nästa höst. 

Årsmötet är föreningens nästa stora event, och vi har nu fastställt datumet till den 24/3, mer information om tider och agenda kommer inom kort.
Se också till att skicka in dina nomineringar till Årets Statistikfrämjare!

Utöver planering av aktiviteter går arbetet med den nya hemsidan framåt, och förhoppningen är att ha den klar till årsmötet så vi kan visa upp föreningens nya ansikte utåt. Vi har dessutom skapat egna användare på såväl LinkedIn som Facebook, där vi kan dela information direkt med er medlemmar. 

Avslutningsvis vill jag passa på att önska er alla en God Jul. Jag förstår att omständigheterna gör vardagen svårare, men jag hoppas att vi kan se fram emot en lugn och skön ledighet, där vi får ladda batterierna och se fram emot ett spännande 2021. Ett år där vi förhoppningsvis kan räkna med såväl Covid-vaccin som ett stort uppsving för sociala sammankonster!

Väl mött i det nya året!
/Joakim Malmdin
Årsmötet planeras till den 24/3 2021
Styrelsen har fastställt att årsmötet kommer att genomföras onsdag den 24/3 2021, och kommer då att genomföras digitalt. Exakta tider kommer att fastställas på styrelsemötet i december.

Sannolikt kommer inte någon konferens att genomföras i samband med årsmötet, utan denna förläggs, liksom i år, till hösten istället. Däremot kommer vi att få lyssna till Årets Statistikfrämjare, som kommer att utses under årsmötet.
Vem är Årets Statistikfrämjare?
Priset "Årets Statistikfrämjare" delas årligen ut i samband med Svenska statistikfrämjandets årsmöte, och det är DU som medlem som nominerar lämpliga kandidater!

Nu öppnar nomineringstiden för Årets Statistikfrämjare, och du kan skicka in dina nomineringar fram till den 31/1 2021. Vinnaren kommer att utses av styrelsen och presenteras på årsmötet den 24/3. 

Årets Statistikfrämjare är:
”En eller flera personer, verksamma i eller anknutna till Sverige, som gjort en slagkraftig insats på statistikområdet som under det senaste året givet publik uppmärksamhet. Insatsen kan bestå av en innovativ metod, en smart analys eller på ett framgångsrikt sätt ha utmanat en etablerad sanning."

Ta chansen att nominera någon som DU tycker gjort något riktigt slagkraftigt för statistikvärlden!

Skicka ditt bidrag till Maria Josefsson (vice ordförande) på maria.josefsson@umu.se senast den 31 januari 2021.

Välkommen med dina nomineringar!
ISI sammanställer information om Covid-19
International Statistical Institute (ISI) sammanställer löpande information om Covid-19 på sin hemsida. Där finns såväl generell information från globala organisationer och universitet, som analyser av policys, modeller, datakällor och artiklar.

För dig som vill fördjupa dig i hur arbetet med Covid-19 bedrivs på en global nivå är det här ett mycket bra ställe att börja. Bland några av de som skriver på sidan figurerar bland annat Sveriges egen Tom Britton, som även föreläste på vår egen konferens om sitt arbete under Covid-19.

Läs mer här!
Olle Jonsson-priset går till Adam Rönnbäck & Simon Larsson Turtola
Industriell Statistik och SFK (Svenska Föreningen för Kvalitet) delar varje år ut Olle Jonson-priset, som går till bästa uppsats/examensarbete inom kvalitets- och verksamhetsutveckling till minne av Olle Jonson.

I år går priset till Adam Rönnbäck & Simon Larsson Turtola, som genom sitt examensarbete lyckats minska tillverkningsinducerade avvikelser i tillverkning av kompositisolatorer med 99,3%, och därmed minska kassationen med 90%.

Examensarbetet ”Utredning av tillverkningsinducerade avvikelser i fiberförstärkt komposit genom blandningsexperiment – En fallstudie enligt DMAIC vid ABB Composites” har utförts vid Luleå tekniska universitet.

Läs mer här! 
Ny policy kring annonsering via Statistikfrämjandet
Under pandemin har Statistikfrämjandet fått ett ökat antal förfrågningar om annonsering för kurser mm. Detta har lett till att styrelsen nu tagit fram en policy för hur annonsering via Statistikfrämjandet ska gå till, allt för att ni medlemmar inte ska bombarderas i onödan. 

Den nya policyn innebär att annonser blir avgiftsbelagda, förutsatt att de är vinstdrivande. Vi kommer även att införa ett kalendarium på hemsidan, där många olika typer av kurser, seminarier och konferenser kommer kunna läggas in. 

Läs hela policyn här!
Medlemsavier för 2020
Nu har alla medlemsavier gått ut, och många av er har redan betalat, vilket vi så klart är väldigt tacksamma för!

Vi ber om ursäkt att det dröjde så länge, och lovar bot och bättring till nästa år. Då räknar vi med att skicka ut avierna i april, efter att årsmötet fastställt avgiftens storlek. 

Har du inte fått någon medlemsavi, kontakta sekreterare Mattias Strandberg på sekreterare@statistikframjandet.se

Tack för att du är medlem i Svenska statistikfrämjandet!
God Jul önskar styrelsen!
Trots att årets jul inte blir riktigt som den brukar, så hoppas vi att du får njuta av lite ledighet, och kanske träffa släkt och vänner via digitala medel. 

Styrelsen önskar alla medlemmar en riktigt God Jul!

Har du tankar eller idéer på vad du tycker styrelsen bör ta upp? Skicka ett mail till ordforande@statistikframjandet.se eller sekreterare@statistikframjandet.se
Svenska Statistikfrämjandet
         
sekreterare@statistikframjandet.se     www.statistikframjandet.se