lördag 27 mars 2021

Till minne: Lars Lyberg

DN.SE
Doktor Lars Lyberg, Tyresö, har efter en tids sjukdom gått bort vid en ålder av 76 år. Närmast anhöriga är hans hustru dr Lilli Japec och två adoptivsöner från ett tidigare äktenskap, Luis och Carlos.

Lars föddes i Stockholm. Han läste statistik vid Stockholms universitet och tog sin doktorsexamen under handledning av Tore Dalenius. Lars började på SCB 1966 där han blev utvecklingschef och 2003 blev han professor vid Stockholms universitet.

Lars grundade tidskriften Journal of Official Statistics (JOS) 1985. Han var ordförande för International association of survey statisticians, valdes in som medlem i International statistical institute, var fellow av Royal statistical society och American statistical association. Lars var även ledamot i styrelsen som granskar det europeiska statistiksystemet och Sveriges representant i utvecklingen av ISO-standarden 20 252 om undersökningar.

Lars skrev eller var medredaktör för tolv böcker bland andra ”Big data meets survey science: A collection of innovative methods” (2020). Lars var en mycket efterfrågad internationell partner. En kollega och vän skriver: ”Lars ledarskap präglades av hans ödmjukhet. Han var alltid tyst och lyssnade, när alla hade sagt sitt så hittade han sätt att driva bra idéer framåt. Om det behövdes så underordnade han sig för att främja idén. Ingen märkte att han ledde oss.”

Lars initierade flera internationella workshoppar, några framgångsrika pågår än i dag. De handlar blanda annat om hur man minskar fel i undersökningar samt hur man designar undersökningar för att få internationellt jämförbar statistik

Lars var en av giganterna inom sitt område och vann många priser. Bland annat fick han American statistical associations pris, Waksberg Award, 2012, Helen Dinerman award 2013 samt American association for public opinion researchs pris, Lifetime achievement award 2018.

Lars tyckte om sport. Han var tennisdomare och har dömt matcher med storheter som Björn Borg. En god vän delar några minnen: ”Vi var mer än kollegor; vi var vänner. Vi åkte flera gånger på ”spring training” i Florida. (När basebollagen möter varandra i vänskapsmatcher före säsongsstart, reds anm.). Lars var Oriole-fan och jag Yankee-fan. Det var fantastiskt när de två lagen möttes. Dessa resor var några av höjdpunkterna i mitt liv och jag hoppas att de var det för Lars också. Jag vet att vi alla kommer att sakna honom fruktansvärt mycket.”

Dennis Trewin, Paul Biemer, Bob Groves, Beth-Ellen Pennell, Clyde Tucker
_____________________________________________________________