torsdag 22 april 2021

Hur vaccinen skyddar mot smitta

Emanuel Carlsten

Astras vaccin skyddar bara till 60 procent, Pfizer 95 procent, enligt den data EU:s läkemedelsmyndighet analyserat och som jag tidigare skrivit om. Det är rätt, men det ger inte hela bilden. Ska man förstå olikheterna behöver man också förstå när och hur de olika studierna utförts – och vad procenten egentligen säger.

Det här är del 2 i en kartläggning av hur vi ska förstå de olika vaccinen. I den första delen redovisar jag hur resultaten från de olika godkända vaccinen kan jämföras. I den här delen tittar jag på hur resultaten tagits fram – och vad det egentligen är vi jämför.

Vad betyder vaccinationernas skydd?
När man säger att Pfizer har 95% skydd är det ett relativt tal, inte en siffra på hur skyddad man som individ är mot covid-19. Siffran räknas fram genom en stort test en grupp människor, i Pfizers fall 43 000 personer, delas in i två lag: Hälften får vaccin och hälften placebo.
I Pfizers fall blev resultatet:
Av de med vaccin utvecklade bara 8 personer covid-19.
Bland de utan utvecklade 162 personer covid-19.
Det innebär att de som hade vaccin alltså hade 95 procents mindre sannolikhet att drabbas av symptom för covid-19. Siffran tar inte hänsyn till de olika personernas ålder eller andra biologiska skillnader, utan är ett snitt för hela gruppen.
Det var alltså i en liknande studie som Astras vaccin bara fick knappa 60 procents skydd.
Men här finns också fler hänsyn att ta.