måndag 20 december 2021

Statistikfrämjandet - Nyhetsbrev december 2021

  • Årsmötet planeras till den 23/3 2022
  • Vem är Årets Statistikfrämjare?
  • Skriv för Qvintensen
  • Café Kvalité den 13/2
  • God Jul önskar styrelsen!


Ordföranden har ordet
Kära statistikvänner!
Stort tack för ännu ett fantastiskt år med Svenska statistikfrämjandet!

Dessvärre blir detta mitt sista "Ordföranden har ordet", då jag vid årsskiftet lämnar över ordförandeklubban till föreningens vice ordförande Maria Josefsson. Jag kommer nämligen att flytta till Abu Dhabi, för att börja arbeta på deras statistikmyndighet, och kan då inte fortsätta i min roll som föreningens ordförande. Jag har största förtroende för att Maria kommer fortsätta leda föreningen i en positiv riktning, och redan nu planeras ett stort antal event under det kommande året. 

Utöver årsmötet, som sker den 23/3, så planeras även en serie korta webinar kring valet senare i höst, en konferens för masterstudenter, samt ökad närvaro i våra sociala medier. Det kommer med andra ord att bli ett mycket spännande 2022!

Se även till att skicka in dina nomineringar till Årets Statistikfrämjare!

Avslutningsvis vill jag passa på att önska er alla en God Jul, och stort lycka till med fortsatta äventyr i statistikvärlden!

/Joakim Malmdin
Årsmötet planeras till den 23/3 2022
Styrelsen har fastställt att årsmötet kommer att genomföras onsdag den 23/3 2021, och kommer då att genomföras som en hybrid, där vi dels kommer vara på Stockholms universitet, och dels ha möjlighet att delta digitalt. 
Det fysiska möten kommer att ske i Matematiska institutionens lokaler i Kräftriket, hus 5, sal 14. 
Det digitala mötet kommer att ske via Zoom.
Exakta tider samt länkar för anmälan till såväl det fysiska som det digitala mötet kommer efter årsskiftet. 

I samband med årsmötet kommer vi ha en minikonferens, där vi bland annat kommer få lyssna till Katharina Schüller, ordförande i FENStatS arbetsgrupp kring covidstatistik.  Utöver det kommer vi att få lyssna till Årets Statistikfrämjare, som kommer att koras under årsmötet. Glöm inte bort att skicka in dina nomineringar (se nedan).

Under årsmötet kommer vi att välja såväl vice ordförande som kassör, vi kommer även att göra ett fyllnadsval till ordförandeposten. Är du intresserad av att engagera dig i föreningen så maila valberedningens delegat Kristina Strandberg på kristina.strandberg@scb.se

Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast den 23/2, och skickas till sekreterare@statistikframjandet.se

Vem är Årets Statistikfrämjare?
Priset "Årets Statistikfrämjare" delas årligen ut i samband med Svenska statistikfrämjandets årsmöte, och det är DU som medlem som nominerar lämpliga kandidater!

Nomineringstiden för Årets Statistikfrämjare är öppen, och du kan skicka in dina nomineringar fram till den 31/1 2022. Vinnaren kommer att utses av styrelsen och presenteras på årsmötet den 23/3. 

Årets Statistikfrämjare är:
”En eller flera personer, verksamma i eller anknutna till Sverige, som gjort en slagkraftig insats på statistikområdet som under det senaste året givet publik uppmärksamhet. Insatsen kan bestå av en innovativ metod, en smart analys eller på ett framgångsrikt sätt ha utmanat en etablerad sanning."

Ta chansen att nominera någon som DU tycker gjort något riktigt slagkraftigt för statistikvärlden!

Skicka ditt bidrag, inklusive motivering till varför personen ska vinna, till Maria Josefsson (vice ordförande) på maria.josefsson@umu.se senast den 31 januari 2022.

Välkommen med dina nomineringar!
Skriv för Qvintensen
Bidrag från dig som medlem gör att vi får ett levande medlemsblad med intressant innehåll för just statistiker i Sverige.

Qvintensen är inte någon ”vetenskaplig” tidskrift med höga anspråk, utan aktuella statistikfrågor kan med fördel diskuteras. (Statistikutbildning är alltid ett aktuellt ämn, och tänk på att nästa år är ett valår).

Den redaktionella granskningen är mest av språkligt och presentationsmässigt slag. Varje skribent ansvarar själv för vad han eller hon säger. Varje skribent har också rätt att själv sprida sitt bidrag vidare under förutsättning att Qvintensen anges som originalkälla (med angivande av nummer och år).

Skicka ditt bidgra till redaktör Jan Wretman på wretman.jan@gmail.com
Café Kvalité den 13/2
Industriell Statistik och SFK (Svenska Föreningen för Kvalitet) bjuder in till årets första Café Kvalité, som denna gång anordnas av sektionen Statistisk Metod inom SFK. 

Som medlem i Svenska statistikfrämjandet bjuds du in att kostnadsfritt delta i detta event!
Ange rabattkoden: CAFE22SFK

Läs mer och anmäl dig här!
God Jul önskar styrelsen!
Trots att årets jul kanske inte blir riktigt som den brukar, så hoppas vi att du får njuta av lite ledighet, och kanske träffa släkt och vänner via digitala medel. 

Styrelsen önskar alla medlemmar en riktigt God Jul!

Har du tankar eller idéer på vad du tycker styrelsen bör ta upp? Skicka ett mail till ordforande@statistikframjandet.se eller sekreterare@statistikframjandet.se
Svenska Statistikfrämjandet
         
sekreterare@statistikframjandet.se     www.statistikframjandet.se