tisdag 15 mars 2022

Statistikfrämjandet - Nyhetsbrev mars 2022

  • Ordföranden har ordet
  • Anmäl dig till årsmötet den 23/3 2022
  • Är du vår nya redaktör?
  • 3 Snabba med Katharina Schueller
  • Uttalande från Svenska statistikfrämjandet med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
  • Gallra i medlemsregistret
  • Jan Wretman har gått bort



Maria Josefsson
Ordföranden har ordet
Kära medlemmar!

Sedan årsskiftet har jag, Maria Josefsson, tagit över rodret för Statistikfrämjandets styrelse. Jag håller som bäst på att sätta mig in i främjandets arbete och det känns tryggt att flera styrelsemedlemmar har så lång och gedigen erfarenhet. Till vardags är jag lektor i statistik vid Umeå universitet, där jag blandar forskning med undervisning och konsultation. 

Trots att det bara är mars så har året 2022 varit omtumlande på flera sätt. När vi äntligen trodde att pandemin skulle släppa taget om oss så startade Ryssland krig mot Ukraina. Som en följd av det känsliga läget har två vetenskapliga konferenser i matematik och statistik, planerade att hållas i Ryssland under året, valt att ställa in eller flytta digitalt. Ytterligare en mycket tråkig händelse är att vår redaktör, mångåriga medlem och gode vän Jan Wretman gått ur tiden. Jan lämnar ett stort tomrum efter sig, inte minst med tanke på hans idoga arbete med Qvintensen, och vi är många som sörjer hans bortgång. 

Styrelsen planerar flera spännande aktiviteter under året. Först ut ligger årsmötet med en minikonferens i anslutning. Där kommer vi bland annat att att få lyssna till Katharina Schueller, som är drivande i frågor om statistisk läskunnighet (statistical/data literacy) inom FENStatS. Under året kommer vi även att varje månad presentera "3 Snabba" på våra sociala medier. Där intervjuar vi en person om ett för oss statistikvänner aktuellt ämne. Gå gärna in och läs Katharina Schuellers tankar om just statistisk läskunnighet redan nu. 

Fler aktiviteter planeras under året och jag hoppas att de faller er i smaken. Bland annat planerar vi för en konferens om pandemistatistik, en webinarieserie inför riksdagsvalet i höst, samt en konferens för masterstudenter inom statistik, matematisk statistik och data science. 

Jag ser fram emot att få träffa er alla. Nu först digitalt på årsmötet men förhoppningsvis även fysiskt inom en inte alltför avlägsen framtid. 

Väl mött!

Maria

Anmäl dig till årsmötet den 23/3 2022
Onsdag den 23 mars kl. 12:45-17:00 är det dags för årsmöte i Svenska statistikfrämjandet, och dagen efter (torsdag 24/3) håller medlemsföreningarna sina årsmöten.

Kallelse, dagordning och inkomna ärenden finner du här!

Årsmötet hålls digitalt via Zoom. 
Anmäl dig till årsmötet här!

OBS! Du måste ha betalt medlemsavgiften för 2021 för att vara röstberättigad på årsmötet. Har du inte fått någon medlemsavi, kontakta sekreteraren på sekreterare@statistikframjandet.se

Styrelsen meddelar redan nu att de avser lägga fram ett förslag om stadgeändring till årsmötet. 
Styrelsen vill förändra medlemskapen i föreningen, så att endast individer kan vara medlemmar, medan företag, institutioner och organisationer istället blir partners. 
Läs hela förslaget här!
Befintliga stadgar finns här!

Den preliminära agendan ser ut enligt följande:
12:45 - Välkomna
13:00 - Katharina Schueller, FENStatS course on Data literacy
13:30 - Sharon Kuhlmann-Berenzon, Folkhälsomyndighetens arbete med kommunikation under Covid
14:00 - PAUS 15 min
14:15 - Årsmöte Svenska statistikfrämjandet
15:45 - PAUS 15 min
16:00 - Prisutdelning Årets Statistikfrämjare samt föreläsning
16:30 - Övrig information samt mötet avslutas. 

Väl mött önskar Styrelsen!
Är du vår nya redaktör?
Som du säkert hört gick vår redaktör Jan Wretman mycket sorgligt bort i januari. Det lämnar föreningen utan redaktör för tidningen, och vi letar därför efter någon som är intresserad av att ta på sig detta uppdrag. 

Tidningen hålles på att utvecklas, och det finns många möjligheter för en ny redaktör att vara med och påverka tidningens utformning. 

Uppdraget är arvoderat, och innebär en del arbete med att få in bidrag, korrekturläsa och planera tidningens utformning. 

Tycker du att detta låter spännande, eller kan det vara något för en bekant?
Kontakta vår ordförande Maria Josefsson på maria.josefsson@umu.se
3 Snabba med Katharina Schueller
Vi startar nu ett nytt initiativ, där vi varje månad ställer tre frågor till personer som på ett eller annat sätt är aktuella för Statistikfrämjandet och statistikvärlden. 

Först ut är Katharina Schueller, VD och grundare av tyska konsultbolaget STAT-UP styrelseledamot i tyska statistiksamfundet, samt ordförande för den arbetsgrupp inom FENStatS som arbetar med statistical literacy. 

På LinkedIn och Facebook kan du nu läsa vad hon har att säga om detta ämne. Du har dessutom möjlighet att lyssna till henne under årsmötet den 23/3. Missa inte det!
Uttalande från Svenska statistikfrämjandet med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
Vi i Svenska statistikfrämjandet vill uttrycka vårt skarpaste avståndstagande mot den ryska invasionen av Ukraina. 

Vi ser med förfäran på hur Ryssland agerar för att förtrycka demokrati och mänskliga rättigheter och vi vill uttrycka vårt helhjärtade stöd för det ukrainska folket i denna svåra stund.
 
//Styrelsen
Gallra i medlemsregistret
Som vi tidigare meddelat kommer vi nu inför årsmötet att gallra i medlemsregistret. Det betyder att personer som inte betalat sin medlemsavgift något av de senaste tre åren kommer att tas bort ur registret.

Är du osöker på om du betalat din medlemsavgift? Hör då av dig till sekreterare Mattias Strandberg på sekreterare@statistikfamjandet.se så ser vi till att hjälpa dig. 

OBS! 
Medlemsavierna för 2022 kommer att skickas ut i början av april, efter att årsmötet fastställt avgiftens storlek. Det är alltså enbart medlemskap för 2021 och tidigare som är aktuella.
Jan Wretman har gått bort
Det är med stor sorg vi nu meddelar att Jan Wretman gått ur tiden. Denna eldsjäl, som under sina sista år var medlemstidningen Qvintensens redaktör, var en kraft att räkna med i Statistikfrämjandet. 

En minnesruna över Jan publicerades nyligen i DN, och finns att läsa här. 

Jan Wretman kommer att vara mycket saknad, och våra tankar går till hans familj och närmaste vänner.

Vila i frid!
 
//Styrelsen
Svenska Statistikfrämjandet
         
sekreterare@statistikframjandet.se     www.statistikframjandet.se