torsdag 7 april 2022

Minikonferens vid Statistikfrämjandets årsmöte

I samband med årsmötet genomfördes en minikonferens där vi innan mötet fick höra två föreläsningar, och efter årsmötet fick vi en presentation från Årets Statistikfrämjare: SVTs Datajournalistik.

Först ut var Katharina Schüller, VD på företaget STAT-UP och ordförande i FENStatS arbetsgrupp för Covid-statistik. Arbetsgruppen har under det senaste året arbetat med att ta fram en kurs i statistisk läskunnighet (statistical literacy), och Katharina berättade om hur kursen tagits fram, vad den innehåller och varför den är viktig och värdefull att gå även som statistiker.
Katharinas presentations finns här!

Därefter fick vi lyssna till Sharon Kuhlmann-Berenzon, statistiker på Folkhälsomyndigheten. Hon berättade om hur myndighetens arbete påverkats under pandemin, och hur de behövt ställa om framför allt hur de kommunicerar kring statistik och mätningar. Framför allt framhöll hon vikten av att våga kommunicera statistik, även när det finns osäkerhetsfaktorer.
Sharons presentation finns här!

Sist ut var Oskar Nyqvist, en av personerna i SVTs Datajournalistikteam, som blev Årets Statistikfrämjare. Oskar berättade om hur teamet arbetar med att ta fram och presentera statistik på ett sätt som lockar till nyfikenhet och får läsarna att vilja fördjupa sig i statistik och data. Han ville uppmuntra statistiker att inte försöka göra en bild som ska förklara allt, utan att steg för steg leda läsaren till att ta till sig mer och mer kunskap.
Oskars presentation finns här!