torsdag 7 april 2022

Statistikfrämjandets nyhetsbrev april 2022

Innehåll:
  • Qvintensen kommer i juni
  • SVTs Datajournalistik blir Årets Statistikfrämjare!
  • Vad hände på årsmötet?
  • Minikonferens vid årsmötet
  • Valwebinar #1 - Hur jobbar SCB med valundersökningar?
  • Utbilda dig under våren och sommaren
  • Medlemsavierna kommer snart
  • Glad påsk önskar styrelsen!

Ordföranden har ordet
Kära medlemmar!

På årsmötet den 23/3 blev jag vald till ordförande för föreningen, och det är med stor ödmjukhet jag tar mig an uppdraget. 

Årsmötet avlöpte bra, och den minikonferens som anordnades i samband med årsmötet bjöd på många insikter kring kommunikation som jag hoppas ni medlemmar kommer att ha stor nytta av. Missade du någon av våra föreläsningar kan du vara lugn - de spelades in och finns nu tillgängliga via våra digitala kanaler. 

Nu i april drar årets stora valsatsning igång, där vi under fem månader fram till valet kommer att belysa valundersökningar från olika perspektiv. Först ut är Mikaela Järnbert från SCB som kommer att berätta om deras Partisympatiundersökning (PSU). Under maj - september kommer vi sedan att kunna lyssna till olika experter och politiker som berättar om valundersökningar dess påverkan. 

Vi har hittat en tillförordnad redaktör för Qvintensen, och just nu jobbar vi för att få ut ett nummer i juni. Mer om detta nedan. 

Vi vet att många av våra medlemmar har en stressig vardag och därför hoppas och tror vi att ni kommer att uppskatta våra nya "snabba" event, med både kortare seminarier och snabba nedslag i dagsaktuella ämnen. 

Väl mött!

Maria
Qvintensen kommer i juni
I januari gick Jan Wretman dessvärre bort, och föreningen förlorade inte bara en eldsjäl utan även sin redaktör för Qvintensen. Vi har nu hittat en tillfällig lösning genom att vår sekreterare Mattias Strandberg tar på sig att få ut nästa nummer av medlemstidningen, som beräknas komma i juni. 

En ny deadline är satt till den 15/4, så om du funderar på att få med något i tidningen, så är det hög tid att skicka in det nu!

Vi har inte fått tillgång till Jans dator, så om du har skickat in manus till honom, behöver du skicka det till Mattias istället. 

Mycket av tidningen kommer ägnas år höstens val, men det finns stort utrymme för andra spännande artiklar eller diskussionsämnen, så tveka inte!

Skicka dina bidrag till sekreterare@statistikframjandet.se

Vill du, eller känner du någon som skulle passa att bli vår nya redaktör? Kontakta vår ordförande Maria på maria.josefsson@umu.se
SVTs Datajournalistik blir Årets Statistikfrämjare!
Årets statistikfrämjare är ett team bestående av journalister och utvecklare som tillsammans arbetar med datajournalistik för att med data ge allmänheten fakta istället för åsikter. 

Med dagsaktuella ämnen och data har de genom stor pedagogisk skicklighet och med interaktiv datavisualisering, lockat läsare till att vilja lära sig mer om, och i flera fall själva djupdyka i, siffror och statistik.

Teamet har varit verksam under flera år, och har i samband med pandemin verkligen gjort en insats för statistik och vetenskap.

Årets statistikfrämjare 2021 är SvT Datajournalistik – Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist

Stort grattis önskar styrelsen!
Vad hände på årsmötet?
Onsdag den 23 mars var det årsmöte i Svenska statistikfrämjandet. Under årsmötet gick styrelsen igenom redovisningen av verksamheten under 2021, medlemsavgifterna fastställdes och en ny styrelse valdes. 

Till mötet hade det även kommit in en hel del ärenden, däribland ett förslag till stadgeändring, två ärenden gällande våra digitala kanaler, ett förslag om utbildning och stöd till kassören samt en förfrågan om föreningens användande av konsulter. 

Alla dokument, samt de beslut som fattades, finns att läsa i protokollet som du hittar här:
Årsmötesprotokoll 2022

I korthet fattades följande beslut:
1. Föreningens stadgar uppdateras, så att vi nu har tre typer av individmedlemskap (student-, ordinarie- och hedersmedlem). För företag, organisationer och institutioner erbjuder vi nu ett partnerskap, som då är skilt från medlemskapet i föreningen. 
Stadgarna finner du här!

2. Medlemsavgifterna justerades och ser för 2022 ut enligt följande:
Studentmedlem: 100 kr
Ordinarie medlem: 250 kr
Partner: 4000 kr

3. Årsmötet beslutade att föreningens digitala kanaler ska vara under styrelsens kontroll, så att all användning av föreningens namn och logga sker med styrelsens godkännande. 

4. Årsmötet beslutade att styrelsen ska undersöka möjligheterna att ge utbildning och stöd till kassören i sitt arbete, då föreningens ekonomi är mer komplex än vad som är vanligt i ideella föreningar. 

5. En ny styrelse valdes, som består av:
Maria Josefsson - ordförande
John Öhrvik - Vice ordförande
Annika Tillander - Kassör
Mattias Strandberg - Sekreterare
Hans Alberg - Ledamot, Internationella relationer
Jens Malmros - Ledamot, Webmaster
Magnus Pettersson - Ledamot, medlemsutveckling

Styrelsen ser fram emot att fortsätta arbetet med att driva och utveckla föreningens verksamhet.
Minikonferens vid årsmötet
I samband med årsmötet genomfördes en minikonferens där vi innan mötet fick höra två föreläsningar, och efter årsmötet fick vi en presentation från Årets Statistikfrämjare: SVTs Datajournalistik.

Först ut var Katharina Schüller, VD på företaget STAT-UP och ordförande i FENStatS arbetsgrupp för Covid-statistik. Arbetsgruppen har under det senaste året arbetat med att ta fram en kurs i statistisk läskunnighet (statistical literacy), och Katharina berättade om hur kursen tagits fram, vad den innehåller och varför den är viktig och värdefull att gå även som statistiker. 
Katharinas presentations finns här!

Därefter fick vi lyssna till Sharon Kuhlmann-Berenzon, statistiker på Folkhälsomyndigheten. Hon berättade om hur myndighetens arbete påverkats under pandemin, och hur de behövt ställa om framför allt hur de kommunicerar kring statistik och mätningar. Framför allt framhöll hon vikten av att våga kommunicera statistik, även när det finns osäkerhetsfaktorer. 
Sharons presentation finns här!

Sist ut var Oskar Nyqvist, en av personerna i SVTs Datajournalistikteam, som blev Årets Statistikfrämjare. Oskar berättade om hur teamet arbetar med att ta fram och presentera statistik på ett sätt som lockar till nyfikenhet och får läsarna att vilja fördjupa sig i statistik och data. Han ville uppmuntra statistiker att inte försöka göra en bild som ska förklara allt, utan att steg för steg leda läsaren till att ta till sig mer och mer kunskap. 
Oskars presentation finns här!
Valwebinar #1 - Hur jobbar SCB med valundersökningar?
I höst är det val, och inför det kommer Statistikfrämjandet att göra en valwebinarserie där vi varje månad under 15-20 minuter får träffa personer som på olika sätt arbetar med valundersökningar. 

Onsdag den 27/4 kl. 12:10-12:30 är det dags för den första delen.
Då kommer vi att få lyssna till Mikaela Järnbert, statistiker på SCB, som ska berätta om hur SCB arbetar med sin Partisympatiundersökning. 

Webinaret sker via Zoom. 
Anmäl dig här!


Kommande valwebinar
I maj kommer vi att få träffa några av de företag som gör undersökningar. 
I juni pratar vi med några politiker om hur undersökningarna påverkar deras arbete.
I augusti bjuder vi in Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet
I september får vi träffa några representanter från media.

Vi har med andra ord en spännande period fram till valet framför oss!
Utbilda dig under våren och sommaren
Zurich R Courses erbjuder tillsammans med UZH och ETH Zurich återkommande kurser och utbildningar i programmet R. Nu öppnar de åter upp för kurser fysiskt på plats i Schweiziska Zürich, och några av de tillgängliga utbildningarna är:

May 5 2022
"Reproducible Reporting and Dynamic Documents" (Reinhard Furrer & Roman Flury, University of Zurich)

May 12-13 2022
"R4all: An introduction to the basics of R" (Owen Petchey, University of Zurich & R4all) 

Mai 19-20 2022
"Questionnaires: from creation to evaluation" (Jarl Kampen,  University of Antwerp)

June 16-17 2022
"Introduction to R" (Statistical Consulting Service, ETH Zurich)

September 08-09 2022 
"Standard and advanced methods for meta-analysis with R" (Wolfgang Viechtbauer, Maastricht University)

September 15-16 2022
"Introduction to R" (Statistical Consulting Service, ETH Zurich)

October 06-07 2022 
"R4all: An introduction to the basics of R" (Owen Petchey, University of Zurich & R4all)

Läs mer och anmäl dig på: www.zhRcourses.uzh.c
Medlemsavierna kommer snart
Nu när årsmötena fastställt medlemsavgifterna för 2022 kan avierna börja skickas ut. 

Vi räknar med att de skickas ut efter påsk, och kommer liksom förra året att skickas ut per mail med påminnelse med post efter sommaren. 

Tack för att du är medlem i Svenska statistikfrämjandet!
Glad påsk önskar styrelsen!
I år ligger påsken tidigt, och redan nästa vecka är det dags. 

Styrelsen vill därför passa på att önska alla en riktigt trevlig påsk, och hoppas att alla kommer tillbaka fulla med energi och påskägg.
Svenska Statistikfrämjandet
         
sekreterare@statistikframjandet.se     www.statistikframjandet.se