Därmed har det uppstått brist på arbetskraft. Lönerna går upp, liksom inflationen.
Det är teorin i korthet och tittar man på vad händer just nu är det svårt att inte se att det tycks ligga en del i det.
En sak som förvånat under det senaste året med stigande räntor och sämre konjunktur är arbetsmarknaden tuffar på som om inget har hänt. Där råder tvärtom överhettning.
I USA är arbetslösheten den lägsta sedan 1969.
I Sverige har inflationen som bekant hållit sig kvar på en hög nivå och det var länge sen det handlade inte bara om Putin. Även här råder brist på kvalificerad arbetskraft och antalet som är sysselsatta är den högsta på drygt 20 år enligt SCB.
Slutsats? Enligt Charles Goodhart kommer den åldrande befolkningen göra att vi får vänja oss vid en betydligt högre inflation än tidigare. En trend som kan hålla i sig flera decennier.
Grundproblemet är återväxten. Befolkningen fylls inte på med unga pigga människor i samma takt som förr. Födelsetalen har fallit över hela världen. Färre ska försörja fler gamla.
En del av detta beror på positiva förändringar som minskad fattigdom och att fler kvinnor får jobb men i vissa länder kommer det leda till drastiskt minskade befolkning, inte minst i Asien.
Elon Musk har kallat detta ett större hot än klimatförändringarna.
Det ska sägas att det dock är långtifrån alla ekonomer som håller med honom. Den som lever får se.
I övrigt bjöd veckan på svenska BNP-siffror som visade på en oväntad stor nedgång i fjärde kvartalet, vilket du kan läsa mer om här.
Finansminister Elisabeth Svantesson har dock inga planer på att försöka stötta ekonomin, berättade hon på en presskonferens.