söndag 9 juni 2019

Med Sabuni får SD dricka champagnen

Foto: Magnus Sandberg, Aftonbladet
Ledare - Aftonbladet
Den 26 april klockan 12:04 lades ett intressant dokument upp på ett slutet Facebookforum befolkat av många liberalpartister. Inlägget introducerades med att ett större opinionsinstitut "har på uppdrag av ett antal Nyamko Sabuni anhängare (Sic!) utfört en opinionsundersökning angående partiledarvalet. Undersökningen är statistiskt säkerställd."

Läser man den bifogade filen, som Aftonbladets ledarsida har fått tillgång till, framgår att nästan alla borgerliga väljare vill ha Nyamko Sabuni som partiledare i Liberalerna. Bland de som skulle rösta på M och KD föredrar hela 56 procent Sabuni medan bara 7 procent vill se Erik Ullenhag.

Dessutom visar mätningen att Sabuni kan dra nya väljare till partiet. Bland Alliansväljare uppger 40 procent att de skulle bli "något mer" eller "mycket mer" benägna att rösta på L med henne som ledare mot bara 13 för Erik Ullenhag och ynka 3 procent för Christer Nylander.

Siffrorna talar sitt tydliga språk, i varje fall om man ställer just dessa frågor. Men min undran är en helt annan, har offensiva opinionsmätningar använts på detta sätt i en intern partistrid förut?

Läs mer.... samt Demoskop-mätning i Expressen